Slaap

We weten allemaal hoe belangrijk slaap is. En hoe het voelt als je te weinig geslapen hebt. Toch kunnen we de verleiding van media soms niet weerstaan. Nog één aflevering kijken of nog even op Instagram scrollen als je in bed ligt. Voor je het weet slaap je een uur later dan gepland. Aan de andere kant kan het kijken van een serie ook juist voor ontspanning zorgen.

Andere subthema’s:
Bewegen Stilzitten

Weetje #1

Veel volwassenen (58 procent) gebruiken in het laatste uur voordat ze gaan slapen een tablet, smartphone of computer. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat dit samenhangt met minder en slechtere slaap. Fun fact: uit dit onderzoek bleek ook dat veel mensen in het laatste uur voordat ze gaan slapen televisie kijken. Hier werd geen verband verbonden met slaap. Dus misschien ontspannen we meer van televisie kijken. (bron)

Weetje #2

Goed om te weten: het gaat ook om wát je doet op je telefoon. Bepaalde activiteiten kun je voor het slapengaan maar beter vermijden, zoals je werkmail checken of kijken wat voor leuks je vrienden op dat moment aan het doen zijn. Van dit laatste kun je FOMO (fear of missing out; de angst om iets leuks te missen) krijgen. Dat komt je slaap niet ten goede. (bron)

Weetje #3

Hoe lig jij erbij, met je telefoon in bed? Je houding kan invloed hebben op hoe goed je slaapt. Japans onderzoek laat zien dat jongeren die hun telefoon liggend op een korte afstand van hun gezicht hielden, later in slaap vielen en minder goed sliepen. (bron)

Lifehack #1

Je brein blijft actief als je voor het slapengaan op je telefoon bezig bent. Hierdoor kun je moeite hebben met in slaap komen. (bron) Laat je hoofd even tot rust komen voor je gaat slapen. Zet een uur voordat je gaat slapen je telefoon uit en leg deze ‘s nachts buiten de slaapkamer aan de oplader. Zo kom je niet in de verleiding om toch nog even appjes te kijken. Dat wordt een ouderwetse wekker kopen! ⏰ (bron)

Lifehack #2

Hou je van bingewatchen? Dan kan het zijn dat je soms te laat naar bed gaat omdat je niet kunt stoppen met het kijken van je favoriete serie of YouTuber. Zet dan de optie om automatisch de volgende aflevering of video af te spelen uit. Zo heb je meer controle, en kun je zelf kiezen wanneer je stopt met kijken.

Lifehack #3

Stel een tijdslimiet in voor de apps waar je moeilijk mee kunt stoppen. Zowel Android als Apple bieden deze functie aan: Digital Wellbeing voor Android en Apple’s Screen Time voor iPhone. Afspraken maken met jezelf dus!

Lifehack #4

Vind je het lastig om je aan tijdslimieten te houden? Vertel het je vrienden, familie, huisgenoten of partner, en vraag hen om je er even uit te trekken als ze zien dat je gedachteloos scrolt of de vijfde aflevering achter elkaar kijkt. Bijvoorbeeld door te vragen ‘Hé, kijk je nog echt?’, ‘Heb je er nog plezier in?’ of ‘Zullen we samen iets anders gaan doen?’.

Vraag jezelf af 🤔

Waar word je het meest rustig van voor je gaat slapen?

Vraag jezelf af 🤔

Wanneer heb je voor het laatst slecht geslapen? Probeer terug te gaan naar dat moment. Speelden digitale apparaten daarbij een rol?

Meer weten?

Mentale gezondheid

Mentaal

Sociale gezondheid

Sociaal

Ga jij altijd met je telefoon naar bed?

Test jouw digitale balans!