Wat werkt voor jou?

Wat is nu een goede digitale balans? Wat is te veel schermtijd? Wat is te weinig? Hoeveel beweging heb je eigenlijk nodig buiten je schermtijd? Maakt het nog uit wát je doet op je scherm of is alle schermtijd identiek?

Wat is digitale balans?

Digitale balans gaat over het zó indelen van je tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media, zoals smartphones, laptops, tablets en games. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders, en je kunt het beste zelf bepalen wat goed voor je is.

Om hierbij te helpen brengen we met het Digitale Balansmodel in beeld wat er nodig is om gezond door het leven te gaan.

Het model is ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut, en werkt als een spiegel. Door je eigen gezondheid op drie vlakken te beoordelen, kun je bepalen hoe deze balans bij jou is. Bekijk het model met de thema’s hieronder.

Hoe werkt digitale balans?

Vraag jij je af hoe een (digitaal) gezonde week eruitziet? Kijk dan of de onderstaande drie aspecten van jouw gezondheid in balans zijn.

Je lichamelijke gezondheid: Slaap je voldoende? Beweeg je voldoende? En zit je niet te veel stil?

Je mentale gezondheid: Zorg voor voldoende inspanning, maar ook voor ontspanning. Heb je het gevoel dat je iets gepresteerd hebt deze week, of kon je je ergens volledig op focussen? En maak je daarnaast tijd en ruimte voor ontspanning? Doe je wel eens helemaal niks?

Je sociale gezondheid: Hoe zijn je relaties met anderen? Neem je voldoende tijd voor jezelf?

Een belangrijke voorwaarde om je eigen (digitale) balans goed in te richten, is dat je de vrijheid hebt om deze keuzes te kunnen maken. Dat je bijvoorbeeld toegang hebt tot internet, of voldoende tijd hebt om met vrienden door te brengen.

Hoe vind je de balans?

Nu weet je op welke onderdelen van gezondheid je kunt letten en welke vragen je jezelf kunt stellen. Maar hoeveel moet je van alles doen?

Balans is als lopen over een balk. Je moet zelf evenwicht proberen te vinden. En iedereen doet dat anders. Er zijn over bewegen en slaap wel algemene adviezen over wat gezond is. Als je de zelftest invult kom je deze tegen. Maar er zijn geen voorschriften over hoe je het beste je sociale contacten kunt onderhouden. En of je dat dan online of offline doet.

Dat is iets wat je zelf moet aanvoelen en waar je op een bewuste manier keuzes in kunt maken. Door de zelftest in te vullen of door te lezen op de pagina’s van lichamelijke, mentale en sociale gezondheid ontdek je waar je op kunt letten.

Doe de zelftest

De vraag is: welke rol spelen media in jouw balans?

Hoe helpen media jou om in balans te zijn en wanneer werken ze je tegen? Denk bij elke digitale activiteit eens na over wat deze je oplevert: zorgt het voor verbinding met anderen of juist tijd voor jezelf? Word je er ontspannen door of heb je het gevoel een goede inspanning te hebben geleverd? Of worden deze gevoelens juist minder bij een bepaalde activiteit en helpt het misschien om een (niet-digitaal) alternatief te zoeken?

Klik op de onderwerpen van het model om te kijken waar je op kunt letten, of doe eerst de test:

Doe de zelftest
Meer over je lichamelijke gezondheid Lichamelijk Meer over je mentale gezondheid Mentaal Meer over je sociale gezondheid Sociaal