Relaties met anderen

De relaties met familie, vrienden en geliefden zijn belangrijk. Ze geven je een gevoel van verbinding en eigenwaarde. 💞 Met familie en vrienden kun je ervaringen delen en je kunt ze om steun vragen wanneer je dat nodig hebt. Je doet ertoe, en dit kun je ook weer teruggeven aan anderen.

Naast verbinden met familie, vrienden en geliefden kun je je ook met anderen verbinden door onderdeel te zijn van een community, door te leren van anderen of te sporten in een team en te gamen met mensen over de hele wereld.

(Online) media bieden de kans om te verbinden met anderen. Hoe is in jouw sociale leven de balans tussen online en offline?

Andere subthema’s:
Tijd voor jezelf

Weetje #1

Het gebied in onze hersenen dat actief wordt als we lichamelijke pijn voelen, wordt ook actief als we het gevoel hebben dat we buitengesloten worden. (bron)

Zo belangrijk is het om te verbinden met anderen. Zorg er dus voor dat je andere mensen betrekt online. Leuke groepsapp gemaakt, maar mis je iemand? Neem het voortouw en voeg diegene toe!

Weetje #2

Maar liefst 37% van de Nederlandse jongeren geeft de voorkeur aan een telefoonvrije eettafel en stoort zich aan de 24% van de ouders die toch ‘regelmatig of zelfs vaak’ hun smartphone erbij pakt tijdens het eten. (bron)

Dek de tafel, leg de telefoons weg (als je ze allemaal op een stapel weglegt, wordt dit ook wel phone stacking genoemd) en zet de tv uit. Zo heb je echt even tijd voor elkaar.

Weetje #3

Jongeren en ouders die elkaar als ‘vriend’ toevoegen op sociale media hebben een betere band. (bron)

Lifehack #1

Als je aan anderen geeft, doe je ook jezelf een plezier! Onderzoek toont aan dat iets vriendelijks doen voor iemand, of iets geven, ervoor zorgt dat je zelf ook een gevoel van beloning ervaart. Ook helpt het om contact te maken met andere mensen. Dus, neem een keer de tijd om iemand een welgemeend compliment te geven op sociale media. Of bel je vriendin zomaar op om te zeggen dat je haar waardeert!

Lifehack #2

Neem de tijd om af en toe een inhoudelijke reactie te plaatsen onder de post van vrienden die verder gaat dan “ik vind dit leuk!”. 👍

Vraag jezelf af 🤔

Wat zou je willen verbeteren aan het contact met je familie en vrienden? En hoe kunnen media je daarbij helpen? Misschien kun je niet altijd naar opa en oma toe, maar kun je hen wel 1x in de week videobellen.

Meer weten?

Mentale gezondheid

Mentaal

Lichamelijke gezondheid

Lichamelijk

Doe de test: is jouw digitale leven in balans?

Test jouw digitale balans!