Bewegen

Ben jij een sportfanaat of een bankhanger? Of iets er tussenin? Hoeveel je precies moet bewegen, is per leeftijd verschillend. Media kunnen je helpen om te bewegen: stappentellers motiveren je om meer te lopen. Een app met een personal coach helpt je om je oefeningen te doen.

Maar pas op: kijk ook af en toe op van je scherm, zodat je niet ineens tegen een lantaarnpaal aanloopt. 😅

Andere subthema’s:
Slaap Stilzitten

Weetje #1

Uit onderzoek in Noorwegen blijkt dat gezondheids- en dieet-apps werken.

De 500 bevraagde Noorse jongeren uit dit onderzoek gaven aan dat de apps hen aanzetten tot actie, bewustzijn en zelf-educatie over voeding. Ook gingen ze meer bewegen.

Weetje #2

Volgens de World Health Organisation (WHO) bewegen 4 op de 5 jongeren wereldwijd te weinig.

Met name jonge vrouwen moeten meer bewegen. In 27 van de 146 onderzochte landen bedroeg het percentage meisjes dat te weinig beweegt zelfs 90% (in 2016). Sporten maar! 🏋️ (bron)

Lifehack #1

Heb je een ritme opgebouwd waarin je veel stil zit op een dag?

Gooi je routine eens om en begin de dag een week lang met een wandeling of doe na 60 minuten schermtijd 30 jumping jacks naast je bureau. Gebruik de wekkerfunctie op je telefoon om je hieraan te herinneren.

Lifehack #2

Zorg vooral voor afwisseling in je houding.

Facetime eens staand met je telefoon op een plank in de boekenkast, of ga er even lekker bij liggen als je muziek luistert. (bron)

Lifehack #3

Bewegen je vrienden of gezinsleden ook te weinig? Doe er samen iets aan!

Ga samen wandelen, stel voor om te gaan klimmen of boulderen, of maak in het weekend een lange fietstocht samen. Veel gezelliger – en je kunt elkaar motiveren.

Lifehack #4

Maak je bewegingsmoment extra productief door dat telefoontje met je baas te combineren met een wandeling, of door je vriend te bellen terwijl je op een fiets zit in de sportschool. 🚴🏿‍♀️

Vraag jezelf af 🤔

Hoe voel ik me als ik de hele dag heb stilgezeten? En hoe voel ik me als ik lichamelijk actief ben geweest?

Vraag jezelf af 🤔

Welke sport of andere beweging vind ik leuk? Kan een app, tutorial of andere media mij hierbij helpen of voor motiveren?

Meer weten?

Mentale gezondheid

Mentaal

Sociale gezondheid

Sociaal

Zet jij geen stap zonder stappenteller?

Doe de zelftest