Stilzitten

Wist je dat we dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend doorbrengen? (bron) Als je de hele dag achter een laptop zit te werken, of als je zit te gamen of veel tv kijkt, dan kun je last krijgen van je nek en rug. Het is dan ook een goed idee om op je houding te letten en af en toe op te staan.

Andere subthema’s:
Bewegen Slaap

Weetje #1

Het vele stilzitten noemen we ook wel ‘sedentair gedrag’. Je energieverbruik is dan hetzelfde als in ‘ruststand’. Wist je dat je met een huishoudelijk klusje als stofzuigen al 2,3 tot 6,5 keer meer energie verbruikt? Ook in jouw kamer liggen vast wel wat stofwolkjes om op te zuigen! (bron)

Weetje #2

Door te veel naar schermen te kijken, kun je (tijdelijke) oogklachten krijgen. Houd genoeg afstand tot je scherm, neem na 2 uur een pauze en zorg dat je genoeg met je ogen knippert. Weet jij hoe we deze regel ook wel noemen? 🕵️‍♂️ Het antwoord staat ergens op deze pagina.

Lifehack #1

Kies ervoor om eens staand te werken, of probeer een andere plek uit op kantoor, in huis of op school. Werk je veel achter een beeldscherm? Gebruik de Checklist BAS.

Lifehack #2

Heb je last van je ogen? Houd je aan de 20-20 regel: kijk na 20 minuten schermtijd, 20 seconden ver weg (minstens 6 meter). 🔭

Lifehack #3

Download een app als Stand Up die je helpt herinneren om regelmatig even op te staan.

Meer weten?

Mentale gezondheid

Mentaal

Sociale gezondheid

Sociaal

Lig je weleens een hele dag series te bingen?

Test jouw digitale balans!