Tijd voor jezelf 🧍💭

Het is goed om zo nu en dan tijd te nemen voor jezelf. Door dit te doen, kun je je bewust worden van je eigen gedachten en gevoelens. Het helpt je om jezelf te begrijpen en bewuste keuzes te maken.

Verder biedt het de kans om te reflecteren op wat je doet en wie je bent. 🔎 Vraag jezelf eens af: Wat vind je zo leuk aan je werk? Waar word je blij van? Maar ook: Heb je controle over je mediagebruik en doe je online waar je happy van wordt?

Andere subthema’s:
Relaties met anderen

Weetje #1

Door af en toe de focus van anderen, naar jezelf te verleggen, maak je het gevoel van FOMO (fear of missing out) kleiner. (bron)

Weetje #2

Fan·toom·vi·bra·tie
Ken je dat gevoel als je eindelijk even je telefoon weglegt om offline te chillen, dat je opeens denkt dat je je telefoon hoort of voelt trillen? Terwijl je helemaal geen melding hebt?

Je bent niet de enige die weleens last heeft van dit zogenoemde ‘fantoomvibratie-syndroom’. Maar liefst driekwart van de Nederlanders denkt regelmatig dat ze een melding krijgen op hun telefoon, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. De resterende 25% gaf aan hier helemaal geen last van te hebben, en het merendeel van die 25% is 50-plusser. (bron)

Weetje #3

Het kijken naar eigen profielfoto’s op sociale media kan zorgen voor een boost in je zelfvertrouwen. 🤳 (bron)

Lifehack #1

Zet alle push-notificaties uit op je telefoon. Zo bepaal je zelf wanneer je alle meldingen te zien krijgt en is het een bewuste keuze om je apps te openen.

Lifehack #2

Maak eens gebruik van een meditatie-app, zoals Calm of Headspace. Deze apps helpen je om je focus naar jezelf en het hier en nu te brengen. Het zijn alleen jij en je ademhaling. En alle gedachtes die normaal voorbijrazen 🌪 laat je even links liggen.

Lifehack #3

Krijg inzicht in je schermgebruik met de app Schermtijd. Waar besteed je je tijd op je telefoon eigenlijk aan, en wat vind je daarvan?

Lifehack #4

Neem je mediagebruik onder de loep en las een Data Detox in. Dit betekent overigens niet dat je alles uit moet zetten. Digiminderen kan ook! Het gaat vooral om het bewustzijn en keuzes maken die voor jou werken.

Lifehack #5

Kies voor JOMO
Last van FOMO, fear of missing out? Verschuif je aandacht naar wat je nu wel aan het doen bent en zie daar het voordeel van in. Met andere woorden: kies voor JOMO, oftewel joy of missing out. Niets mis met een avondje thuiszitten of niét alle nieuwe Instagram-posts van je vrienden zien, omdat je iets voor jezelf aan het doen bent.

Meer weten?

Mentale gezondheid

Mentaal

Lichamelijke gezondheid

Lichamelijk

Heb jij weleens JOMO: joy of missing out?

Test jouw digitale balans!