Test result cannot be loaded

Jouw resultaat

Jij bent een offline type en een beetje tevreden met jouw digitale balans

En, ben je het ermee eens?

Of je nu meer een online of een offline type bent, heel tevreden of nog veel ruimte voor verbetering ziet: tips & trucs komen altijd van pas.

Balans kun je steeds weer opnieuw uitvinden. Een leuke manier om dat te doen, is om eens het omgekeerde te proberen.

Concrete tips vind je hieronder. 👇 Lees wat je anders kunt doen en deel je goede voornemens met je vrienden.


Lichamelijk

Je gaf aan dat je over het algemeen een beetje tevreden bent met jouw lichamelijke balans.

Als we het hebben over lichamelijke gezondheid, dan kun je kijken naar hoeveel je stil zit, of je voldoende beweegt en of je goed slaapt.

Als je de hele dag achter je laptop zit te werken of studeren, neem je misschien niet altijd een wandelpauze. Soms kun je ’s avonds niet stoppen met gamen of appen. Maar media kunnen je ook juist helpen om gezond te worden of blijven. Wat kun jij hierin anders doen? Lees de tips!

Wil je meer weten over lichamelijke gezondheid? Lees hier verder.

Tip #1

Health-apps gebruiken 🍃

Gebruik handige apps, zoals een stappenteller, om voldoende beweging te krijgen. 10.000 stappen per dag is al heel netjes. Check wel even hoe het zit met de privacyvoorwaarden!

Tip #2

Telefoon buiten je slaapkamer 🛌

Je brein blijft actief als je voor het slapengaan op je telefoon bezig bent. Hierdoor kun je moeite hebben met in slaap komen. Laat je hoofd even tot rust komen voor je gaat slapen. Zet een uur voordat je gaat slapen je telefoon uit, en leg deze buiten je slaapkamer aan de oplader. Zo kom je niet in de verleiding om toch nog even je appjes te checken of op Instagram te scrollen. Dat wordt een ouderwetse wekker kopen! ⏰  (bron)

Tip #3

Vaker klusjes doen 🛠

Veel stilzitten noemen we ook wel ‘sedentair gedrag’. Je energieverbruik is dan hetzelfde als in ‘ruststand’. Wist je dat je met een huishoudelijk klusje als stofzuigen al 2,3 tot 6,5 keer meer energie verbruikt, dan als je op de bank ligt? (bron)


Mentaal

Je gaf aan dat je over het algemeen een beetje tevreden bent met jouw mentale balans.

Media kunnen je helpen ontspannen en ze kunnen je uitdagen om nieuwe dingen te leren. Door artikelen, online cursussen of tutorials op YouTube doe je nieuwe kennis of vaardigheden op. Met een film kun je even aan de realiteit ontsnappen. Op sociale media kun je met je identiteit experimenteren. 🎭

Media vragen ook veel aandacht. Vele notificaties maken je overprikkeld. Waarom blijf je soms scrollen? Hoe kun je jezelf beschermen tegen een informatie-overload, en hoe onderscheid je real van fake news? Wat doe je als je je onzeker voelt door al die mooi plaatjes op sociale media? Lees de tips.

Wil je meer weten over mentale gezondheid? Lees hier verder.

Tip #1

Kies zelf wanneer je kijkt 💪

Wist je dat het notificatiebolletje van Facebook oorspronkelijk blauw was? 🔵  Alleen niemand klikte er op. Zodra ze rood uitprobeerden, begon iedereen te klikken. Vandaar dat alle notificatie-icoontjes rood zijn. Zet je notificatie-bolletjes eens uit en bepaal zelf wanneer je aandacht aan je berichten en apps geeft. (bron)

Tip #2

Doorbreek je informatiebubbel 🎈

Ken je het woord informatiebubbel? Onze hersenen vinden het makkelijker om je eigen mening te bevestigen, dan om er kritisch op te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je vooral op zoek gaat naar informatie die bevestigt wat je al dacht. Hierdoor kun je in een informatiebubbel of filterbubbel komen.

Wil je wat leuks proberen? Zoek eens informatie op om je eigen mening te ontkrachten! Grote kans dat je nieuwe dingen leert. Een ander voordeel is dat het helpt om andere meningen beter te begrijpen. (bron)

Tip #3

Staar uit het raam 👀

Even helemaal niets! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat soms niets doen, juist goed voor je is. Het geeft ruimte om dingen te verwerken, en leidt tot creativiteit en nieuwe ideeën.

Wist je dat de grootste wetenschappelijke ontdekkingen gedaan zijn toen wetenschappers tussen het werken door aan het lummelen waren? (bron)


Sociaal

Je gaf aan dat je over het algemeen een beetje tevreden bent met jouw sociale balans.

Sociale gezondheid gaat over je relatie met andere mensen (familie, vrienden, relatie, collega’s) en je relatie met jezelf.

Dankzij digitale media kunnen we ieder moment van de dag met elkaar in contact staan. Hoe tevreden ben je met digitale contacten, bijvoorbeeld via WhatsApp en Instagram?

Wanneer ben je wel en niet bereikbaar, en hoe laat je anderen dat weten? Heb je soms ook tijd voor jezelf? Tijd voor jezelf kan je helpen om te begrijpen wat voor jou werkt.

Wil je meer weten over sociale gezondheid? Lees hier verder.

Wat kun je doen?

Wees sociaal

Het gebied in onze hersenen dat actief wordt als we lichamelijke pijn voelen, wordt ook actief als we het gevoel hebben dat we buitengesloten worden. (bron)

Zo belangrijk is het om te verbinden met anderen. Zorg er dus voor dat je andere mensen betrekt online. Leuke groepsapp gemaakt, maar mis je iemand? Neem het voortouw en voeg diegene toe!

Wat kun je doen?

Meer dan 👍

Verruil de luie like voor een comment waarin je een mooi compliment geeft aan iemand. Welk van de twee zou jij zelf liever ontvangen? Maar wat doe je zelf het meest?

Wat kun je doen?

Phone stacking 📚

Maar liefst 37% van de Nederlandse jongeren geeft de voorkeur aan een smartphonevrije eettafel en stoort zich aan de 24% van de ouders die toch ‘regelmatig of zelfs vaak’ hun smartphone erbij pakt tijdens het eten. (bron) Als iedereen voor het avondeten zijn telefoon inlevert en op een stapeltje weglegt, wordt dat in het Engels ook wel phone stacking genoemd. 📚

Mail de resultaten naar jezelf

Je kunt de resultaten van deze test naar jezelf mailen, dan kun je nog eens nalezen wat je allemaal hebt ingevuld.

Bekijk hier onze privacy voorwaarden

Gelukt!

Je resultaten zijn naar jouw e-mailadres verstuurd.

Wat is digitale balans?

Wil je weten of media de overhand nemen? Of heb je alles onder controle? Je kunt je balans opmaken door te kijken naar je gezondheid. Vraag jezelf eens af: slaap ik voldoende? Heb ik goed contact met mijn vrienden? Kan ik genoeg rust nemen? Als het antwoord ‘nee’ is, dan kun je je afvragen of het komt doordat je te veel of te weinig gebruikt maakt van digitale media. 

Meer over digitale balans